28. toukokuuta 2011

Lasimaalaus on valon ja värien leiskuva leikki

Amerikkalainen Louis Comfort Tiffany (1848-1933) kehitti lasitöiden tekemiseen tekniikan, joka kantaa tekijänsä nimeä. Legendaarisen Tiffany-jalokiviliikkeen perustajan Charles Lewis Tiffanyn poika Louis sai periä isältään taiteen tekemisen lahjan ja liikemiehen vaiston. Lahjakkaalla maalarilla ja käsityöläisellä oli kyky luoda ympärilleen kauneutta monella tavalla. Louis oli mukana vaikuttamassa legendaarisen Art Nouveau- taidetyylin syntymiseen. Tiffanyn mottona oli: "Mikä on kuviteltavissa, on myös toteutettavissa".
Vanhimmat tunnetut lasimaalaukset ovat Augsburgin tuomiokirkon viisi ikkunaa 1000-luvulta. Huippuunsa tämä taidemuoto kehittyi goottilaisessa rakennustaiteessa 1150-1552


Tyttäreni Mirkan kaunis taideteos "Metsänneito" on tiffanytyö, jonka hän suunnitteli ja toteutti Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kurssilla vuosia sitten. Tiffany-tekniikassa teokset (valaisimet ym.) kootaan piirustusten mukaan leikatuista lasinpaloista, jotka hiotaan, reunustetaan metalliteipillä ja juotetaan tinalla yhteen. Isommissa töissä tarvitaan taiteellisuuden lisäksi "insinööritaitoja"; teoksen on pystyttävä kannattamaan oma painonsa.
"Lasi syntyy tulesta ja tulen tavoin lasi itsessään on mysteeri. Mistä se tulee ja mihin se menee? Milloin se alkaa ja milloin se loppuu? Ja vielä: mitä se kätkee sisäänsä - missä ovat ne maan hiekanjyväset, jotka menivät tuleen? Tulen ja valon kautta aine muuttuu, kirkastuu ja läpikäy koko luomisprosessin säilyttäen itsessään muiston tulen hehkusta ja valon kirkkaudesta. Ja kun se on kiteytynyt muotoon, se on samalla täydellisesti kirkastunut valon asuinsijaksi ja on samalla antautunut Mestarin muovailtavaksi."  
- Dan Sundell

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!